Grønn Fredag - Tønsberg

DNT ung inviterer til Grønn fredag på Black Friday

Enorme mengder friluftsutstyr ligger ubrukt i skap og bod. DNT ung oppfordrer til langtidsbruk av alle produkter som kjøpes og inviterer til byttedagen Grønn fredag som motsvar til Black Friday 29. november.

– Selv om de fleste av oss har det de trenger av turtøy, er nordmenn i verdenstoppen når det gjelder å kjøpe nytt sports- og fritidsutstyr, og spesielt mye kjøper vi på Black Friday. Men turutstyr trenger ikke være nytt for å gjøre nytte, sier Martin Aske - leder i DNT Ung Tønsberg.

DNT ung har sett seg lei av kjøpepresset og oppfordrer til å heller gi brukte klær og utstyr et nytt liv på Grønn fredag den 29. november.

– Kjøper du mindre, og brukt, sparer du både miljøet og lommeboka, sier Martin.

Bli med på Grønn fredag

• Kl. 17-19 i lokalene til DNT Ung Tønsberg, Nedre Langgate 36.
  • Det som ikke blir solgt av klær og utstyr blir hengene på bruktstativet - som vi har stående i turbutikken på brygga. Etter et par måneder på stativet blir klær og utstyr levert videre til Bua Færder eller Fretex.

Venter mange besøkende

Hele 19 DNT ung-grupper inviterer til arrangementer landet over: Fra Bergen til Bodø, Førde, Harstad, Haugesund, Kristiansand, Larvik, Lillehammer, Lørenskog, Moss, Odal, Oslo, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Åndalsnes, Sandefjord og Tønsberg.

Arrangørene venter godt med besøkende.

– Hos oss i DNT Ung Tønsberg er vi rigget og klare for at mange skal få muligheten til å gi utstyr og klær nytt liv fredag 29. November. Vi håper at denne dagen kan være med på å gjøre gjenbruk til en hovedregel, heller enn unntaket, sier Martin.

Ta vare på det du har

Flere organisasjoner og bedrifter har fulgt etter og tatt avstand fra kjøpepresset ved å arrangere byttekvelder, vise hvordan man gjenbruker eller reparerer ting, eller rett og slett kurse folk i hvordan man på best mulig måte tar vare på det man allerede har.

– All produksjon av klær og utstyr belaster miljøet. Vi i DNT ung har i tillegg til byttedagene opprettet en egen nettside med tips og triks til å reparere og vedlikeholde turutstyr og -klær, forteller Markus Malmin, leder i DNT ung.

FAKTABOKS:

Slik deltar du:

• Let frem klær som ikke passer eller utstyr som står ubrukt i boden.
  • Du kan enten: Bytte det du har med noe annet, eller legge det på «vippsebordet» der du setter en sum på utstyret du vil selge.
  • Du kan selvsagt også delta uten å ha med noe, og likevel sikre deg friluftskupp.

Om DNT ung:

• DNT ung er ungdomsorganisasjonen til DNT, og er for medlemmer mellom 13 og 26 år. DNT ung er den største friluftsorganisasjonen for barn og unge i Norge og har over 47.000 medlemmer.
  • DNT ung og POW Norge står bak Miljøvettreglene, som er syv enkle miljøvettregler for et mer sporløst friluftsliv. Fordi det vi er glade i, tar vi vare på.

Bruktstativ:
Minner om at butikken har bruktstativ. Her kan du selge eller kjøpe brukte turklær! Kanskje det henger noe der du kunne trengt, til en billig penge..

BRUKT, MEN GODT NOK!