Turpasstur ved og rundt Borrevannet

9. mai kl. 09:00 - 12:00
DNT Horten, TOTs klassikere , Tønsberg og Omegn Turistforening
Oslofjorden (se kart)
Dette arrangementet er over!

Vi starter som vanlig fra Nordskogen skole og skiller øyeblikkelig lag, kort løype til høyre og lang løype til venstre. Vi oppfordrer alle som bor i nærområdet til å enten sykle eller gå til utgangspunktet, da det er begrenset med parkeringskapasitet ved skolen.

Kort løype: Den første delen er lagt om litt fra tidligere år for å få litt variasjon. Men, den er fremdeles farbar med barnevogn. Helt til vi nærmer oss åsen med Utsikten. Her kan bare de uten barnevogn gå over Utsikten, mens de med vogn får en lettere sti. Vel nede på Ramslistien er stien felles med lang løype. Men snart er det igjen et stidele; med og uten barnevogn. Uten vogn går stien ned til Borrevannet og fram til veien ned til Natursenteret. Etter en mulig tur dit ned møtes alle på Knudsrød, hvor ferske vafler og kaffe, te eller saft kan kjøpes. Turen går så tilbake til Nordskogen skole.

Lang løype: Etter en full sving til venstre går vi noen meter på pilegrimsleden, dessverre i motsatt retning av Nidaros! Derimot går vi etter full høyre sving sørover. Snart entrer vi golfstien, som går over haugen ved Verket. Vi går langs Borrevannet og passerer siktelinjen mellom Semb hovedgård og gårdens lysthus på Borrevannets vestre bredd. Lysthuset finner vi igjen i hovedgårdens symbol. Stien går så gjennom Sam Eyde-parken, som er et populært usiktspunkt for nattergal-titting. Golfbanen er snart på venstre hånd, hvor vi også ser det nye leilighetskomplekset mot horisonten. Kort vei til golfbanen og tennisbobla for de ferske beboerne.

Vi tar nå fatt på en forhåpentligvis tørr Vassbånn og brufri Borreskål. Stien går gjennom en vakker havnehage før vi får en lang og noe kjedelig vandring langs Vikveien fram til Solberggårdene. Her går vi etter hvert på det som var Kirkevegen i gamle dager. Vi tar av til høyre ned til Borrevannet og kommer forbi to flotte rasteplasser ved vannet; Eikenesodden og Heireholmen. Heireholmen er nå tilgjengelig, men er forbudt område mellom 1. juni og 1. oktober, grunnet sauebeite.

Opp lien, hvor hvitveisen nå har tatt over for blåveisen som har frydet lien i mye av april. I lettgått terreng med vakker natur kommer en ny mulighet for rast; tre hundre meters avstikker opp til venstre til et flott utsiktpunkt over Borrevannet, Natursenteret og Knudsrød. Er utsikten verdt seks hundre ekstra meter? JA!

Her kommer flere rasteplasser. Den første er på Skullestadodden. Deretter en avstikker til en flott plass ved skytterklubbens gamle mur. Like flott er rasteplassen ved den nye elegante Kvisla-brua. Her kan Horten kommune få idé til ny bru i Fyllinga! Er det Kvisla-brua eller syv år med turpasstur rundt Borrevannet som er årsaken vites ikke, men på en søndagstur har antall møtende turgåere på vestre side av Borrevannet økt fra null til 15-20. Endelig er denne vakre siden skikkelig oppdaget!

Vel over brua er et vanskelig valg. Stien deler seg i to; til venstre en lett løype, mens til høyre en utfordrende løype med ujevn sti og flere høydemeter. Belønningen er utmerket utsikt over nordre del av Borrevannet. Har du fremdeles igjen noe niste, så nyt den her!

Idet de to stiene møtes er et nytt valg; den bedagelige Ramslistien, eller en noe krevende sti som relativt bratt fører opp til Utsikten og åttende rasteplass! Stiene møtes igjen på Ramslistien før vi forlater den på sti ned til Borrevannt og ny rasteplass. Vi fortsetter til vi entrer veien ned til Horten Natursenter. Har du virkelig ennå ikke spist nisten, så nyt den på den vakre og fredelige plassen ved det gamle vanntårnet. Vi andre går direkte til Knudsrød, hvor ferske vafler og kaffe, te eller saft kan kjøpes! Det smaker godt etter en halv maratons lengde rundt Borrevannet. Resten av turen til Nordskogen skole er nå en lek, uthvilte og mette som vi nå sannsynligvis er.

Takk for turen!

Turpasstur ved og rundt Borrevannet