5 nære turforslag ved kysten

Vi jobber for at det skal finnes merkede stier og forslag til turer under 500 m fra der hvor folk bor! Her er 5 forslag til deg du kan prøve ut. Turene er valgt ut bynært for Tønsberg og et par forslag utover øyene. På ut.no finner du mange flere forslag i nærmiljøet.

Kyststien Vallø - Slagentangen

Et flott og langt strekke sammenhengende kyststi nært Tønsberg by finner du fra Vallø båthavn via Ringshaug, Skallevold, Karlsvika og Essoskogen til Slagentangen i nord. 

Særlig kan vi tipse om friområdet på Karlsvika med tilrettelagt bålplass, benker, molo, og et supert åpent område for små og store til å boltre seg. De eventyrlystne kan også gå tur på svabergene øst for plassen mot vannet og blant annet finne kanonstillinger fra 2. verdenskrig.

​​​​​​​https://ut.no/turforslag/117266/kyststien-karlsvika-vall


Foto: Oslofjorden Friluftsråd

Kyststi på Nøtterøy, Hella – Tømmerholt

Langs vestsiden av Nøtterøy går noen av våre flotteste kyststier fra parkering ved Nøtterøy golbane, forbi Hella friområde og Hella gravplass. Denne turen er lagt opp som en rundttur via noen åstopper på vei tilbake til utgangspunktet. Er er også flere steder og bare være, leke eller raste underveis.

https://ut.no/turforslag/111433/rundtur-via-sndre-hella-og-holmsbrekkene

Foto: Svein Andersen

Fuglekassestien

I et lite skogområde mellom Ringshaug skole og Maxbo Ilebrekke finnes masse å oppleve. TOT merker her en del av kulturløypene i Slagen, og kulturløypa Storemyr finnes i samme område. I det store nettverket av merkede stier finner du fuglekassestien. Her har en lokal ildsjel snekret ulike fuglekasser i alskens farger, fasonger og temaer. Her er det muligheter for å trekke på smilebåndet, la seg begeistre og høre vårens fuglesang på samme tur!

https://ut.no/turforslag/1112154627/fuglekassestien


Foto: Mats Kneppen

Moutmarka, Tjøme

Moutmarka er en virkelig turperle nesten ytterst på Tjøme, og du kan parkere ved Verdens Ende. Området er den landfaste delen av Færder Nasjonalpark og byr på stein, svaberg, kulper og lav vegetasjon. Du kommer helt nedpå vannlinjen, og det finnes tilrettelagt bålplass og flere toaletter.

Stiene er merket med blå kyststitegn og er godt vedlikeholdt. Turen kan kombineres med å komme seg ytterst ut på Verdens Ende og få havgapet rett i ansiktet.

https://ut.no/turforslag/1112207/kyststi-moutmarka-rundt

Foto: Kari Magee

Sentrumsnær fugletitting

I Tønsberg har man to flotte naturreservater på hver sin side av brygga; Presterødkilen og Ilene naturreservat. Kyststien er bred og gruslagt slik at det er lett å ta seg frem. Det er totalt 6 fuglekikketårn/ramper, og flere steder langs stien er det benker og informasjonsplakater over hvilke fugler man kan se. På fugletårnet på Ilene har man god utsikt over våtmarkene, og man kan fort glemme at man er i sentrum. Hver av kyststiene er ca 3 km lang på hver sin side av brygga. Hvis man ønsker kan gå gjennom begge naturreservatene i en tur ved å gå via brygga. 

Ta med deg en venn, matpakke og kakao, og se hvor mange fuglearter dere klarer å oppdage. Er det for eksempel noe skjeggmeiser eller lappfiskender i området nå?

https://ut.no/turforslag/1112209/kyststi-grevestien-tnsberg-ilene


Foto: Svein Olsen

Skrevet av Mats Kneppen 24. mars 2021