FLOTT TURPASSTUR I SAGABYEN

I Tønsberg har vi alle muligheter til å ta oss en tur i nærområdene våre

. På søndagens turpasstur, nr. 541 i rekken, var det bare blide fjes å se. Det må være spesielt å gå i Messeområdet, i Frodeåsen, over Slottsfjellet, langs Grevestien og langs bryggene. I hvert fall var det bare positive tilbakemeldinger på denne historiske vandringen sist søndag. Byen har en spennende historie som deltakerne denne gang fikk et godt innblikk i.

Nedenfor finner dere spørsmål og svar på naturstien, både for voksne og for barna. Merk at de 12 vinnerne som denne gang er trukket ut, må ta seg en tur til Turistforeningens kontor på brygga. Der venter det en ekstra overraskelse denne gangen.

Spørsmål og svar samt vinnerne finner dere nedenfor.

Naturstispørsmål

Voksne:

1. . Hvor mange grupper har Turistforeningen i Tønsberg

1 – 4x – 52 - 12

2. Slottsfjellet var i gammel tid en del av Jarlsberg Hovedgård. Når ble det en del av Tønsberg by

1 – 1770x – 19712 – 1876

1. . Grevestien er om lag 13 km hvor mesteparten ligger i Jarlsberg Hovedgårds område. Når ble den anlagt?

1 – 1971        x – 2000      2 – 1991

4. Slottsfjellet rager 63moh. Hvor høyt er selve tårnet?

1 – 15mx – 20m2 – 17m

1. . På Tallak (som du snart går over – ligger nord for selve Slottsfjellet) var det på 1200-1300tallet en viktig «industri». Hva var det?

1 - Et teglverk      X - Et stort gårdsbruk       2 -Ei smie

6. Det har bodd både konger og dronninger på Slottsfjellet (Tunsberghus). En av dronningene fikk Tunsberghus som morgengave. Hvem var det?

1 – Dronning IngeborgX – Dronning Margrete2 – Dronning Blanca

7. Turpassturene startet i 1958. Hvor mange turer har det blitt fram til 2021?

1 – 419 x – 5362 – 540

8. Tønsberg har vært et viktig senter i landet, noe bl.a. utgravinger har vist. Hvor er de fleste funnene gjort?

1 - Slottsfjelletx – Bryggene2 – Frodeåsen

9. Jarlsberg Hovedgårds historie viser at den vidstrakte eiendommen oppsto som grevskap i 1673. Hva het den første greven på godset?

1 – Gustav W. Wedelx – Ulrik Gyldenløve2 – Peder Griffenfelt

10. Tønsberg har hatt en rekke kjente personligheter med tilknytning til forretningsvirksomhet på sjø og hav. Hva er løsningen på spørsmålet?

1 – Lars Christensen / Egil Søby   X – Fritjof Nansen / Anders Madsen   2 – Morten Wilhelmsen / Svend Foyn

11. DNT Tønsberg og Omegn heter foreningen vår nå. Hvor mange navn har vi egentlig hatt?

1 – 3               x – 2              2 – 4

12. Tønsbergs Turn har fostret flere verdensstjerner i skøyteløp. Hvem av disse har flest olympiske gullmedaljer?

1 Bjørn Tveter x – Roar Grønvold           2 – Fred Anton Maier

Barn:

1. Hva heter disse to barna?

1. Kari og KnutX. Karsten og Petra2. Lasse og Maja

1. Hvem skrev Mikkel Rev brev til?

1. Pappa’nX. Afrika 2. Månen

1. Hvilken farge får vi om vi blander blå og gul?

1. Grønn                 X. Oransj                2. Rosa

1. Hva kalles vikingskipet som var begravet i en haug i slagendalen?

1. Osebergskipet     X. Titanic                2. Bastøferga

1. Når ble Slottsfjelltårnet bygget (i stein)?

1. 1150 år siden (871)X. 150 år siden (1871)2. 133 år siden (1888)

1. Hva het prinsessen som bodde på Slottsfjellet, giftet seg i Spania?

1. Kristina              X. Sonja                 2. Ingrid

1. Hvem kjempet mot hverandre på slottsfjellet i 1201 (for 820 år siden?

1. Rosenborg-BrannX. Baglerne-Birkebeinerne       2. Endermenn-Creepers

1. Hva slags fornøyelsespark er «Høyt og lavt» i Svarstad?

1. BadelandX. Tivoli2. Klatrepark

1. Hva heter maskoten i Foldvik familiepark utenfor Stavern?

1. TurboX. Ludde2. Foffo

1. Hva kalles DNTs turgruppe for barn i alderen 0-12 år?

1. Barnas Turlag    X. Juniorklubben    2. Knøttene

1. Hva slags bær ser du på bildet?

1. SolbærX. Blokkebær2. Blåbær

1. Hva slags utstyr er det viktigste å ha hvis du skal spille frisbeegolf?

1. En frisbee           X. En golfball         2. Store hansker

Vinnerne er:

Teodor Goverud, Anton Juel, Tuva Seierstad (barn)

samt Tore Stålerød, Elisabeth Nielsen, Bjørg Christensen, Trude Tveten, Inga-Synnøve Bettum, Hans Eckdahl, Elisabeth Hansen, Tone Børstad, Tron Baltzersen (voksne)

Skrevet av Ulf Heming Rødvik 30. august 2021