Seniorene på «Blåtur»

Foto: Wenche Petterson

Onsdag 27. juni reiste 59 seniorer av sted med kurs for Blaafarveværket på Modum – en tur som markerte slutten på vårsesongen for oss som ellers trasker i skog og mark. Blaafarveværket burde være kjent for de fleste, det er et sted mange har vært før, og et sted man gjerne kommer tilbake til. I år markerer de sitt 50 års jubileum og er tildelt hederstittelen Årets Museum.

Vi hadde god tid til å rusle rundt på egenhånd i det flotte anlegget, mange tok veien opp langs elven til toppen av Haugfossen hvor det var litt av hvert som fristet, pannekaker med blåbærsyltetøy og vakre smykker bl.a.  Men det mest interessante var nok en times «forelesning» med en engasjert og sjarmerende guide som ga oss værkets dramatiske historie i korte trekk. Det har vært oppturer og nedturer, eier- og lederskifter, mange kreative og hardt arbeidende mennesker har bidratt til at stedet fremstår slik det er i dag.

Ettermiddagen bød på mer dramatikk, vår sjåfør Thomas brakte oss opp til inngangen av koboltgruvene, hvor vi utstyrt med hjelmer og fleeceponchoer ble geleidet inn i gruvegangene. Og også her fikk vi deler av historien bak, om hvordan en tilfeldighet førte til at noen forsto at her var det kobolt å finne – og penger å tjene. Det er jo kobolten som er grunnlaget for denne industrien - det ble satt i gang gruvedrift sent på 1700-tallet og de holdt det gående i 120 år. Når man ser gruvegangene i dag som går på kryss og tvers over mange plan, ved siden av de store haugene av masse som er tatt ut, er det vanskelig å forstå hvordan de kunne klare det med datidens enkle hjelpemidler. En interessant og lærerik vandring!

Som avslutning på denne innholdsrike dagen ble vi servert deilig middag på Fossesholm Herregård på Vestfossen, før vi mette og fornøyde ble kjørt hjem til Tønsberg.

Ref. Wenche Petterson

Skrevet av Anne-Lene Stulen 2. juli 2018