Turreferat fra hengekøyetur i Asdøljuvet

Foto: Tiri Seim Vataker

Lørdag 29. juni var det klart for hengekøyetur til Asdøljuvet i Lier. Med sin trange og frodige dal som oppleves trollsk og spennende er det mange som omtaler Asdøljuvet som Vestmarkas svar på Vestlandet. Vi var 9 deltakere og 2 turledere som var klare for overnattingstur i Asdøljuvet nasjonalpark.  

Turen begynte på busstoppet ved E18 på Sem lørdag 29.juni kl 10. Vi fordelte oss i bilene og kjørte sammen inn til parkeringa ved Asdøljuvet, som tok ca 1 time. Etter en kjapp hilserunde, litt informasjon og en gjennomgang av dagens etappe startet vi turen opp juvet. Pga stor vannføring i elva ble ruta litt endret. Vi gikk opp til Høgfoss, for deretter å snu og gå opp til Asdøltjern via Askenbersetra. Turen opp til tjernet var på ca 200 høydemeter, så da vi kom opp passet det å ta en pause med litt mat og drikke. Noen tok seg også et bad. Været hadde vært overskya på vei opp, men sola skinte nå for fullt på en nærmest skyfri himmel. Turen gikk videre forbi Myggheim og Solli før vi endte opp ved Store Sandungen. Klokka var blitt ca 16, og det var på tide med en ny pause med litt mat, vann og en liten introduksjonsrunde av alle deltakerne. Vi gikk deretter til østsiden av vannet hvor vi fant en fin odde å sette opp leieren vår. Hengekøyene ble hengt opp i stort sett alle trærne på området vi hadde tilgjengelig, både i høyden og i bredden. Ikke alle hadde sovet i hengekøye før, og var spente på natta som ventet. Svette, varme og slitne etter en lang dagsetappe tok vi oss et velfortjent og forfriskende kveldsbad i Store Sandungen. Etter badet ble det middag laget på primus med litt varm solbærsaft til. Dagen ble avsluttet med en vakker solnedgang, fine samtaler, latter, musikk fra postgirobygget og etterhvert kjente vi oss klare for å krype inn i soveposen.

Søndag 30. juni våknet vi alle sakte men sikkert og noen startet dagen med et morgenbad. Vi lagde kaffe, spiste frokost og tok en kopp fruktsupppe. Natta hadde vært grei for de fleste, men det var kun noen som hadde sovet godt og uavbrutt hele natta. Etter hvert fikk vi pakket ned, før det ble gitt ut litt informasjon om dagsetappen. Sola viste seg bak noen lette skyer, og vi smurte oss derfor inn med solkrem fordi vi forventet mye sol resten av dagen. Etter en times gange høres buldring i det fjerne, og vi fikk lære at været kan skifte fort selv om man ikke er høyt oppe på fjellet. Både lyn og torden brakte løs ikke langt fra oss, og etter hvert kom også en skikkelig regnbyge. Heldigvis passerte det fort, og sola kom fram igjen. Etter Venemyra gikk vi til Tveitsetra, hvor vi spiste lunsj. Vi gikk deretter til Askenbergsetra, for så ned til parkeringa igjen. Vi brukte 4 timer og 30 min på søndagens etappe.

Hengekøyeturen vår ble på ca 2 mil totalt. Vi fikk sett hoggorm, rikelig med mygg, en foss og torden og lyn. Alle deltakerne var veldig fornøyde og det virket som både fottur og det å sove i hengekøye ga mersmak. Selv om vi ikke fikk gått opp hele Asdøljuvet fikk alle deltakerne en smakebit, og kanskje tester de turen selv en dag. Tusen takk for turen, håper vi sees igjen snart!

Ref Tiri Seim Vataker