2000-m topptur med AKTIV til Jotunheimen

Torsdag 26.august reiste vi en gjeng på 10 deltakere og to turledere til Leirvassbu for en langhelg med flotte toppturer.

Og for en helg vi fikk, strålende sol og friskt badevann. Fredag morgen startet vi med litt info fra Fyrst og Fremst som skal føre oss trygt over isbreen, turen starter innover dalen mot Spiterstulen til vi er fremme ved bunnen av Visbrean etter ca 5 km. Her spenner vi på bre utstyret for å gå en artig tur opp Visbrean til vi når toppen av isen 2040 moh, så går turen opp i bratt ur til toppen av Semeltholstinden 2147 moh. Her kan vi nyte utsikten før vi starter nedstigningen og returnerer samme vei tilbake, breførerne hjelper oss trygt mellom bresprekkene til vi kommer til fast fjell. Vi er tilbake til Leirvassbu etter 16 km og 9 timer på tur, og med 1280 høydemeter var det godt å hvile ømme føtter og bli servert nydelig middag.

Lørdag morgen er vi klare for en ny tur i fantastisk vær og helt vindstille, da går turen over flere topper ved Høgvagltindane, en tur på ca 14 km og 1220 høydemeter. Vi starter med friske bein og fersk solkrem i ansiktet ut fra Leirvassbu sørover, med sol fra skyfri himmel har vi god oversikt til ruta vi skal gå. Etter 4 km kommer vi til kanten av Høgvaglbreen og foten av Vestre Høgvagltinden, her er det bratt med klyving og litt løs stein opp ca 200 m. Det gjorde turen til toppen på 1967 moh artig og litt «skummel», så vi tok denne delen av turen i rolig tempo. Så etter noen flotte bilder og litt drikke fortsetter turen ned ura sør østover langs breen/ryggen før vi får en tung tur opp 700 m i ur til toppen av Midtre Høgvagltinden 2066 moh. Her tar vi lunsj i solskinn, med over 20 grader og vindstille er det bare å nyte utsikten og prøve å navngi alle toppen rundt oss!! Vi tar med oss en beskjeden «topp» på 2015 moh litt øst som ble «døpt» Bjørn og Jon toppen etter en flott vardebygging! Turen ned til Austre Høgvagltinden starter på en smal rygg som deler Høgvaglbreen i to, her er det store steiner og litt luftig før vi er nede på fast fjell mesteparten av turen til Austre toppen. Videre går turen bratt ned mot Øvre Høgvagltjønnen og til stien som kommer fra Olavsbu, et par av deltagerne dristet seg til et bad før vi begynte turen langs merket sti. Da vi kom til stikrysset som går til Kyrkja, kom det spørsmål fra noen spreke damer som ønsket seg en kjapp tur til Kyrkja. De fleste returnerte til hytta, tre deltagere og en turleder tok turen opp til toppen på 2032 moh. Det ble en varm og herlig bonus tur opp, etter en litt luftig klyving et par steder kunne vi haste tilbake til Leirvassbu og middag etter 12 t på tur.

Søndag morgen er det fortsatt sol fra skyfri himmel og den varmeste dagen. Vi setter kursen sørvestover noen km langs anleggsveien før vi setter nesen nordover mot Stetinden. Etter noen seige og varme høydemeter kommer vi oss opp til fortoppen som ser relativ snill ut fra stien, den viser seg å være rimelig bratt og en steil vegg ned mot vest. Vi får en luftig tur over ryggen til vi kan klatre i fast fjell opp siste biten til toppen av Stetinden på 2020 moh, dette var en artig topp som absolutt kan anbefales. Turen totalt tok nesten 6 t med noen gode pauser, etter 12 km og 950 høydemeter var vi tilbake til hytta. Da var det tid for å pakke og starte på en lang kjøretur hjem. Takk for en herlig helg og fantastiske deltagere som gjør turene så artig og spennende, en opplevelse som vil bli husket lenge av turlederne.


Mvh

Anders Pettersen og Svein Olav Moen


Skrevet av Ulf Heming Rødvik 2. september 2021