Barn, eggjakt og moro i påsken

En lang påskeferie kan fylles med morsomme aktiviteter og gode minner - her kommer noen tips til ting du kan gjøre med ungene i påsken.

Tor Arne Hitland og barna i forbindelse med filminnspilling i Bergen.
Tor Arne Hitland og barna i forbindelse med filminnspilling i Bergen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Eggjakt med kart (og kompass?)

Visste du hvor enkelt det er å kombinere eggjakta med basis opplæring i kartbruk? Hverken voksen eller barn trenger å være ekspert for å få til dette! 


1. Velg et område og finn et kartutsnitt på nett. Flyfoto fra google maps er glimrende. Velg vanskelighetsgrad utifra om barnet kjenner området eller ikke. Egen hage, strand man besøker innimellom eller et helt nytt sted. For å ha det virkelig avansert kan man blande inn kompass, grader og meter, men det er for viderekommende.

2. Tegn inn (gjerne for hånd på stedet) med røde kryss der hvor eggene er gjemt. Barna kan f.eks. finne egg til hele familien slik at de har flere å finne.

3. Forarbeidet. Påskeharen må jo ha lagt på plass eggene før barna ankommer plassen. Kanskje påskeharen har lagt kart med beskjed i postkassa?

4. Forklar barnet hva som gjelder om de ikke forstår. Hjelp til å se om de klarer å kjenne igjen noe det er bilde av for at de skal sette kartet sammen med virkeligheten

Tips: ha fokus på å orientere kartet, dvs. å legge kartet i samme retning som terrenget viser. Da blir det lettere for alle.


Appelsinbrownies

En skikkelig hyggelig påskeoverraskelse! Matlaging på bål er en højdare uansett hva som står på menyen. Denne desserten kan barna være med på å lage selv, og har skikkelig påsketema! 

1. Skjær av toppen på en appelsin, hul ut og spis innmaten.

2. Fyll appelsinen 3/4 opp med brownies-røre du har laget hjemme på forhånd.

3. Legg på lokket, pakk inn i folie - og la den godgjøre seg på glørne i bålet i 25 minutter. 

4. Åpne opp og nyt! Husk skje :)


KulTur-appen

Det kan være vanskelig å være oppfinnsom nok til å aktivisere barna hele påska. Da får du hjelp av KulTur-appen!

Med seks ulike brett (vinter og sommerversjoner) og 90 forskjellige aktiviteter kan du glede deg til mange gøyale opplevelser ute i naturen med Kul Tur.

Aktivitetene på de seks brettene har ulik vanskelighetsgrad. Du får blant annet poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler når du er ute på tur, og du kan gjøre hver aktivitet mange ganger.

Når du aktiviserer appen, kan du også registrere turlengden, og kombinasjonen av turlengde og fullførte aktiviteter gir totalscore. Når man har fått tilstrekkelig poeng til å komme til toppen av fjellet på oppsummeringsbrettet, kan man vinne en turoverraskelse fra Barnas Turlag.Turbos Turbingo

Er barna glad i en real konkurranse??

Turbos Turbingo går ut på å finne ulike ting og tang i området dere er på tur. Dere kan starte med førstemann til én linje, deretter to og tre linjer. Til slutt hele brettet. Hvor lang tid bruker de raskeste på å finne alt?

Når brettet er brukt opp kan dere jo lage egne brett sammen på kveldstid dere kan bruke dagen etter med penn og ark! Innholdet er det kun fantasien som setter grenser for.

Klikk her for å skrive tekst.

Skrevet av Mats Kneppen 24. mars 2021